Självförtroende. Jag tänker att detta hör ihop med trygghet och en god relation. Jag brukar tänka så här. “Prova själv, jag finns här om du behöver mig och inget farligt kommer hända sålänge jag är med”.
Ja jag lyfter upp mina valpar om jag ser att det blir för svårt eller för läskigt för den (och givet om det kan bli farligt), det är mitt ansvar att den känner sig trygg. Var gränsen går är väldigt olika för olika valpar. Men jag uppmuntrar dom att prova själva. De blir faktiskt ganska malliga när de lyckats övervinna nått som var lite läskigt på egen hand. Jag tycker inte heller man behöver överdriva med att övertyga om att det inte är farligt, kan nästan bli ännu mer spooky då.. Summa kardemumma jag tror det är väldigt viktigt att valpar på egen hand får upptäcka världen med stöd och uppmuntran av matte eller husse. Så har jag gjort och det har funkat på alla mina..

Ap-hunden Zam älskar att klättra och att vara högt