Överstimulerad eller understimulerad?
Här är väll också något där det finns lika många teorier som hundar.

När jag utbildade mig till instruktör valde jag som projektarbete “passivitet”, därför att jag tycker att detta är något som är superviktigt och inte självklart. Jag har med Bazze fått så många konstiga o rent ut sagt korkade tips.. Och då har vi gått alla möjliga kurser från valp till tävlingskurser.

Och senare som instruktör (och även som hjälpinstruktör innan dess) har jag sett många med hundar där just detta är eller har blivit ett bekymmer. Bazze tex var en sån där som bad om uppmärksamhet och tiggde om att vi skulle hitta på saker lite för ofta.. och då dum som man var gick jag på det.. Vad händer?? Jo resultat blir att han hela tiden (inte hemma) vill hitta på nått, aktivitetsnivån ligger på 100 i stort sätt hela tiden när man är iväg. Allt där man ska vara passiv tex platsen, är riktigt svårt, man riktigt ser hur det kryper i honom. Dessutom ligger han lite för nära där det kallas stress och jag har varit med om att det går överstyr, det är inte skoj det blir bara helt fel. Vi tränade väldigt mycket och hade riktigt skoj, men till vilket pris? Jag har valt att aktivt träna passivitet, när vi inte är hemma då.. Han blir belönad för att han frivilligt lägger sig när inget händer, han kommer aldrig lägga sig och på riktigt va helt avkopplad spontat.. Buren är också ett ställe (förutom hemma) där han kan stänga av, så buren är viktig. Samma med bilen.

Så en jätte varning för överstimulans är mitt tips 🙂

Understimulans då? Min mening är att detta är lätt att undvika. Man måste ju absolut inte vilja tävla i någon form för detta. Idag till exempel, tränade vi in att sätta sig i en kartong. Hela vovven i kartongen. Jättetrevlig lek, där man får använda huvud, fundera på vart man har tassar o rumpa och dessutom samarbeta med matte.. Mycket bra med simpla övningar.. Bara långa promenader är inte speciellt stimulerande, men man kan hitta på saker på vägen.. Godisträd, hoppa upp på stubbar, balansera på liggande träd.. med lite fantasi kommer man långt.. Sitta på parkbänkar, balansera på murar osv..

Så här vill jag bara säga aktivera era dogs, det är både kul och nyttigt 🙂

Balans i allt är det viktiga, lagom är bäst!