Jag fattade väldigt snabbt att Newton o Bazze inte har många likheter..
När vi tränar:
Bazze funkar bäst med godis alternativt byta bollen mot godis och externbelöning.. För Newton är det i stort sätt bara lek, kamp och jakt.
Även utställning:
Bazze friställs och springer fritt.. Inte Newton.
I vardagen
Bazze har mest ont av att bli lämnad, men han är inte en knähund. Ligger gärna en bit bort o spanar. Newton har inte alls ont av att bli lämnad men är en riktig knähund 🙂
Listan kan göras lång…

Men nu till det jag tänkte berätta.. Jag har lagt upp min träning helt annorlunda med Newton. Jag tror att de som tränar traditionellt inte tror jag tränar alls, eller att Newton inte kan något 🙂
Men min tanke är i princip att så länge jag inte sagt nått kan han inte göra fel…
Jag använder inte en specifik metod men jag har i bakhuvudet en massa idéer från OR (massa härifrån), klickertränarutbildningen och inte minst från SBK instruktörsutbildningen.
Vi har börjat sätta ihop saker precis nu.. Och jag blev förvånad själv över hur jäkla bra det funkar.. Han sitter där jag sätter han, han går fint fot, han sätter sig fot mm och jag har inte börjat tränat detta 😀 😀 Det känns som det vi behöver träna mest på när vi kör igång “på riktigt” kommer vara stadgan i delarna..
Tummen upp för grundträning. Det “ända” jag gjort har varit att leka och fånga spontana beteende och observera. Jag har fått tänka noga och använda hjärnan, tänka mig för och vara observant. Vad jag belönar, vart jag belönar när och hur och varför… Medans Newton bara fått va valp och utforska världen, leka och ha skoj (tror han)
En annan detalj som jag tänkt på är att jag inte planerat våra träningspass utan fångat tillfällena. Detta är för jag tror lite att om jag bestämmer att nu ska vi till klubben och träna så har jag redan lagt en viss press över träningen. Man skulle såklart kunna åka bara för att leka, men jag känner mig själv 🙂
Så jag måste säga att än så länge är jag verkligen nöjd med mitt sätt att träna 🙂
Svårt att beskriva alla tankar, men en glimt har ni fått.. Jag ska försöka filma om det inte regnar idag.
Så ni får se

Detta är mitt sätt att träna….

Newton i hans första regnjacka, lite för liten 🙂

Ha en bra dag!