Kanske ska börja med att skriva att detta är min blogg, jag skriver vad jag har lust för. Jag är medveten om att det jag skriver inte alltid ser likadant ut som det låter i mitt huvud 🙂

Är det något som jag tycker är intressant och spännande så är det hundars beteende. Jag har ju förmånen att jobba med hundar och kan studera hur olika hundarna agerar mot varandra, miljön och folk. Dessutom träffar jag ju mycket folk med deras hundar. Ofta ser man att hundarna blir misstolkade. Är det något man borde informera mer om är det hur hundar “normalt” löser olika vardags situationer, utan att man lägger sig i (om man inte måste). Med vardags situationer menar jag tex möte med andra hundar, människor och annat, leka själv eller med andra, resursförsvar mm. I allmänhet är man rädd för att hundar talar om att de inte är nöjda. De får banne om de visar tänder eller morrar. Många hundar jag träffar är inte heller speciellt bra på att integrera med andra hundar, en av anledningarna kan vara att de inte får chans att “träna” på det. Sen träffar man ju självklart en hel del som är duktiga på att tala om vad de vill och kan anpassa sig efter nästan vilken situation de än utsetts för.

Bara sitta o titta på dagishundarna är otroligt intressant. Jag har tex en grupp som är otroligt rolig, det är en leonberger och en dvärgtax och några (fyra kanske) där emellan 🙂 Du fungerar otroligt bra ihop, några leker, någon ligger och kikar, någon ligger hellre hos mig efter en stund ligger alla o vilar eller tuggar. Sen är det dax igen.. De har respekt för varandra. Jag tänker aldrig i termer som vem som bestämmer och vem som är ledare. När jag kikar på hundarna så har de olika roller och anpassar sig efter varandras behov och önskningar.

Igår gav jag mina fina pojkar var sitt märgben. De lägger sig en bit ifrån varandra och tuggar, Efter en stund vill Newton ha Bazzes ben och ligger en bit ifrån och väntar, han lägger sig en bit ifrån Bazze och en bit ifrån det ben han fick. Bazze är med på den och går o lägger sig vid Newtons ben och Newton vid Bazzes. Så här går det till varje gång, det sköter de utmärkt. Har man lämnat så är det fritt fram.

Men igår hände nått nytt och lite märkligt. Newton gick ända fram till Bazze, med sitt ben. De hade redan bytt en gång. Men han gick ända fram och jag kände att nu är det dax, nu går han över gränsen. Jag gör mig redo att ryka in, för jag tror inte Newton kommer backa (utan att veta). Jag har sett i lek, att det är betydligt mer skärpa i Newton än i Bazze. Men jag vet att Bazze kan bli förbannad och nog för att han är väldigt generös, så finns där en gräns. Men Newton släpper sitt ben mellan tassarna på Bazze och Bazze byter. Newton sträcker sig efter det Bazze tuggade på som ligger precis bredvid tassarna på Bazze, tar det och går.. Inte ett ljud, inte en tand jag såg och inte nått annat tecken på att det skulle bli nått tjafs. Så skönt.. Men lite förvånad blev jag 🙂

Ha en bra helg alla ni som läser.. och ni andra med såklart